Училище с лице, училище за личности

БНТ: Правят музей на българското училище в 125 СОУ

(16.09.2012 / 12:16)

Утре е първият учебен ден. В две столични училища децата няма да прекрачат училищния праг заради ремонти. Всяко училище може да определи свой час за тържеството си, не е задължително то да е в 9 часа. Първокласниците пък тази година са повече заради бейби бума преди кризата. И въпреки трескавата подготвка за първия учебен ден, едно училище - 125 СОУ в Младост, успя дори да направи свой музей.

Преди шест години на учителите от столичното училище "Боян Пенев" им хрумнало да направят музей на българското училище. Започнали да реализират идеята едва миналата есен. И понеже старите неща, които имали в училището не стигнали, тръгнали по закритите школа в страната. Някъде им отказвали, другаде се отзовавали. И така в музея се появили стогодишен чин, кофа, с която се носели въглища за печките, и много стари дипломи.

Стела Кукурина, учител по биология, 125 СОУ:

- Имаме свидетелство, което е издадено в годината на раждането на Симеон Втори и вероятно по-младите поколения не знаят, че тогава всички оценки са повишени с една единица и не е имало повтарящи ученици.

Интересно е, че най-старите свидетелства са изписани калиграфски, а от тях ни гледат, разбира се, не фолкпевици, а образите на Левски и Ботев. Тук имат и сметало от началото на века, направено лично от директора на училището в село Сирищник, който бил математик. Намерили са дори съндъче с пясък, на който някога се пишело с клечка. И любимият ми експонат - табелки, които се поставяли на врата на учениците.

Преди стотина година училищата се справяли доста по-добре с дисциплината, отколкото днешните, а за да си помагат в тази дейност учителите слагали на учениците табелките -"за порицание" и "похвала".

Времето на социализма също не е пропуснато, в музея има червени връзки, чаврдарски и пионерски униформи и любимите на училите в близкото минало ученически престилки.

Венелина Николова, учител по физика, 125 СОУ:

- Имам лични вещи, които съм дарила. Особено скъпа ми е тетрадката по физика от 8 клас, която е там.

Тук благодарят на селата и градовете, които са дали предмети от затворените си училища. И предлагат всички, които имат интересни стари училищни вещи, да ги донесат тук, вместо да гният по мазетата. А "училищният музей" да прерасне в голям "музей на училището".

Автор: Елиана Димитрова

преглед на публикацията

 

 • Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас

   

Този сайт използва "бисквитки", за да работи оптимално за Вас.
Повече информация Разбрах