Училище с лице, училище за личности

БНТ: Преди матурата "две в едно "

(08 май 2012, 17:49)

Напрежение в българските училища преди изпитите "две в едно". Знаете, тази година за първи път матурата след 12-ти клас съвпада с изпита след 7-ми клас за гимназиите. Министерството прибягна към тази мярка, за да намали почивните дни за учениците през май. Оказа се, че при тази сложна организация най-притеснително за директорите е дали техниката ще издържи и дали ще се явят на работа всички квестори.

Помощник-директорът на 125-то СОУ Венелина Николова е станала в четири и е притеснена, макар подготовката за изпита "две в едно" да върви от десет дни.

 Венелина Николова - помощник-директор на 125- то СОУ: - Наистина съм станала в четири, отворила съм имейла, вадила съм списъци. Сутринта съм отишла, взела съм четири кашона с пликове и листи за чернови и тук сега продължаваме

Според Венелина най-големите проблеми се очакват в най-големите училища като това. В понеделник тук ще има и дванайсетокласници, и седмокласници едновременно. Това означава струпване на много деца. За да няма проблеми едните са на третия, другите на четвъртия етаж. По-големият проблем обаче е, че за всички тези деца трябва да се принтират тестове и не е ясно дали техниката ще издържи.

Венелина Николова - помощник-директор на 125- то СОУ: - Дали ще работят копирните машини, въпреки че всичко е прегледано, всичко има, най-притеснителното е интернет и електричество, ако отсъства едно от двете, ако спре токът проблемът става сериозен.

Другият проблем са квесторите. Те идват от други училища, тази година ще са двойно повече и се увеличава вероятността някой да не се яви. Съответно увеличава се и опасността от преписване. Тази година има и техническа новост при 7-ми клас. Трите варианта на преразказа няма да са на дискове, а сутринта в деня на изпита тук ще получат по мейла аудиофайл само с изтегления преразказ. Прави се, за да не изтича информация.

Венелина Николова - помощник-директор на 125- то СОУ: - Ще пуснем файла по радиоуредбата, чува се прекрасно, изключена е за стаите, в които има матура и така че ние просто ще го качим на една флаш-памет и ще го пуснем по уредбата.

Венелина смята, че наистина изпитът "две в едно" ще им спечели два учебни дни в повече, нещо което им е необходимо. Но мисли, че голямата секретност допълнително затруднява училищата. Министър Игнатов пък посъветва днес учениците да не купуват съвременна техника, за да преписват.

Сергей Игнатов - министър на образованието, младежта и науката: - По-лесно е учениците да се явят на матурата с едно радостно чувство и няма начин начин да не успеят.

Матурите, увери той, са проиграни дори с хронометър и е проверена цялата електронна система.

Автор: Елиана Димитрова

преглед на публикацията

 

 • Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас

   

Този сайт използва "бисквитки", за да работи оптимално за Вас.
Повече информация Разбрах