Училище с лице, училище за личности

БНТ: Завишени цени на допечатваните учебници

С над 100 процента са увеличени цените на учебниците за 3-ти клас на издателствата "Просвета" и "Анубис-Булвест", които ще се печатат допълнително тази година. За това сигнализираха "По света и у нас" от столичното 125-то училище. Според учителите такова голямо увеличение на цените на учебниците досега не се е случвало. В резултат училището ще трябва да доплаща над 3 хил. лева от делегирания си бюджет. Според издателите е нормално допечатките да са по-скъпи, тъй като там тиражите са много по-малки.

Учебниците от 1 до 7 клас са безплатни за децата, това обаче не означава, че са безплатни за държавата. Преди дни Венелина Николова започва да пише справката за допълнителните учебници за 3-ти клас за следващата учебна година. Обиковено допечатка е необходима, когато випуските, които идват, са по-големи от предишните.

Венелина Николова - пом. директор на 125 СОУ: - Установих повишаване на цените на учебниците в пъти. Конкретно да речем, ако говорим за проценти, ето ви музика за 3 клас с цена сега 9 лева, а миналата година музиката е била с цена 4 лева и 5 стотинки - това е 122% повишаване.


И това не е най-драстичният пример. Учебникът по "Домашен бит и техника" води класацията - този на "Просвета " е повишил цената си с 155%, а на "Анубис-Булвест" със 137%.

8 лева е цената на това малко учебниче от 50 странци, тя се е повишила със 137%.

Когато тиражите са по-малки, цената скача, е отговорът на издателствата. Но тя не се е увеличила толкова при допечатките за 5 и 6-ти клас, които също са малки. Не е скочила и при друго издателство "Архимед". Задавам на издателите въпроса на учителите - надуват ли се цените на допечатките в тези класове, където учебниците са по-евтини и няма да се забележи?

Зоя Пеева - издателство "Просвета": - Не, категорично мога да ви кажа, говоря за нашето издателство, освен което е съвсем нормално, да имаме определен процент печалба.

Явор Стефанов - издателство "Анубис-Булвест": - Може да проверите, че когато става дума за малки тиражи цените са многократно по-високи.

След като теглили чертата колко трябва да платят за допълнителните учебници, от 125-то училище разбрали, че с над 3 хиляди лева е надскочен лимитът. Тези пари трябва да се извадят от делегирания бюджет.

Венелина Николова: - И вместо, да речем, да си закупим ние компютри или да подобрим условията за децата, тези пари ще отидат в издателствата, ние нямаме избор.

Издателствата днес предложиха общината да покрие разликата. Да, но и тези пари са от нашите данъци. От просветното министерство пък казаха, че ще направят проверка по сигнала на 125-то училище. Очакваме и тяхната позиция.

Автор: Елиана Димитрова

преглед на публикацията

 

 • Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас

   

Този сайт използва "бисквитки", за да работи оптимално за Вас.
Повече информация Разбрах