Училище с лице, училище за личности

БНТ: В София започна кампанията по записване на първолаци

(19 Март 2015 г.)

В София започна кампанията по записване на първолаци

Няколко училища в столицата вече започнаха да приемат документи за първи клас. Така смятат, че ще избегнат образуването на опашки. Вече стана традиция всяка година да има оплаквания от родителите заради критериите за прием в училище.

Генерални промени в критериите няма. Както е известно правилата за кандидатстване се определят от всяко едно училище. Най-често те са свързани с това дали родителите работят в близост до училището, дали имат друго дете, което учи там, но основен си остава критерият – местоживеене. И тук идва един куриоз, за който ни разказаха от столичния инспекторат по образованието. Миналата година не са липсвали сигнали на родители, че семейството живее в близост до училището, но не получава точки за това. Ето как се получават едни своеобразни зони, които не попадат в обхвата на нито едно училище.

Ивета Германова – старши експерт ,,Начално образование” в РИО София-град: ”Приоритетно е да се обхванат децата, които са от района на училището”.

Виолета Дърмонева – старши експерт ,,Начално образование” в РИО София-град: “Определяйки критериите или районирането има опасност някои от районите да не бъдат покрити и да не бъдат обхванати от училищата, тоест някаква улица грубо казано остава извън обсега на района, който е определен за прием на ученици в дадено училище. И тази улица може ли да не попадне в нито един район? Може. Може да не попадне – да”.

Ние също проверихме как се получава разминаване. На практика това разпределение по райони не се прави централизирано – от министерство или инспектората, а от училищата. Така директорите им често не съгласуват границите, които сами определят за района и остават непокрити зони. Затова все по-често чуваме призива да бъдат приети общовалидни критерии за всички училища.

През следващата учебна година се очертава първокласниците за София-град да са повече. В момента в подготвителните групи има над 12 хиляди деца при около 11 600 за миналата година.

В някои от училищата кандидатстването вече започна. Повечето обаче ще приемат документи от април. За все още непопулярния електронен и стария хартиен вариант на подаване на заявления разказва следващия репортаж.

В столичното 2-ро училище вече 134 родители са подали документи за записване на децата си в първи клас. Тук процедурата е онази познатата – с попълване на формуляри.

Валерия Бадрикова – майка на бъдещ първокласник: ”Нямаше опашки, аз преди две седмици успях това да го направя. Но аз съм спокойна, защото знам, че краят на записването е месец май”.

Елеонора Лилова – д-р на 2-ро СОУ :“Акад. Емилиян Станев”: ”Очакваме и тази година голям интерес към нашето училище. Точно затова един месец по-рано започнахме да приемаме документи”

В 125-то училище са си решили проблемите с опашките от изнервени родители генерално. Въвели са електронна система. Казват, че не е скъпа – около 3 000 лева. Но им спестила упреци, че някое дете е класирано без да отговаря на съответните изисквания.

Венелина Николова – помощник-директор в 125 СОУ ,,Боян Пенев”: ”Няма опашки, няма хора, които трябва да взимат отпуски и да отсъстват от работа. Всичко става за около 5-10 мин. на компютъра от вкъщи, от службата в почивката.

А самото попълване не е по-сложно от това да пазаруваш онлайн. Предвидена е и опция за семейства без достъп до интернет – те могат да подадат своя електронен формуляр на място в училището.

От регионалния инспекторат препоръчват училищата да приемат молби за записване на първокласници до 29 май. А списъците с класираните ученици ще бъдат обявени за цяла София на 3 юни.

Автори: Милена Кирова, Юлия Стефанова, оператори: Борислава Борисова, Ивайло Минков

преглед на публикацията

 

 • Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас
  Медиите за нас

   

Този сайт използва "бисквитки", за да работи оптимално за Вас.
Повече информация Разбрах