Училище с лице, училище за личности

Конкурси и проекти

Erasmus+ KA2 IN.S.I.E.ME.

От 25 до 27 май 2022 година, в рамките на проект Erasmus+ KA2 „IN.S.I.E.ME.“, 125. СУ „Боян Пенев“ беше домакин на група от 12 италиански учители от италианските училища „De Amicis- Baccelli” в Сарно и „Toti- Borsi- Giurleo” в Неапол.

Обменихме опит и добри практики за справяне с отпадането и ранното напускане на училище, както и за ролята на ИКТ за приобщаването като контрапункт на задълбочаващите се различия в училище.

За повече информация относно проекта, посете: https://sites.google.com/view/insiemeproject/joint-staff-training-events/c2-bulgaria

Проект IN.S.I.E.ME: INclusion, Synergy, Innovation, Exchange of Methodologies

Включване на ученици от различни държави, обединяване на усилия, новаторство и обмен на идеи и добри практики – това са само част от възможностите, които дава проект IN.S.I.E.ME: INclusion, Synergy, Innovation, Exchange of Methodologies на учениците от 125. СУ „Боян Пенев“.

Целта на проекта е да насърчи обмена и споделяне на опит и добри практики по отношение на социалното приобщаване, проблемите на ранното напускане на училище, използването на ИКТ, развиване на цифрови умения за преподаване и учене и др.

Следователно проектът обхваща проблемите на академичните постижения, уважението към разнообразие, толерантност и по този начин европейско гражданство.

Участници в проекта са училища и образователни институции от Италия, Испания и от българска страна – 125. СУ „Боян Пенев“. В рамките на проекта ще бъдат реализирани обучения на учители в трите държави и мобилност на ученически групи с цел обучение, запознаване с начините на учене, културните особености и забележителности на другите държави и обмен на добри практики. Проектът се реализира по програма Еразъм+, КА2:Сътрудничество за иновации и обмен на добри практики, финансирана по програма Еразъм+ на ЕС.

IN.S.I.E.ME.

Проект IN.S.I.E.ME: INclusion, Synergy, Innovation, Exchange of Methodologies

През учебната 2020/2021 година продължава работата на 125-о училище по проект IN.S.I.E.ME: INclusion, Synergy, Innovation, Exchange of Methodologies. Дейностите по проекта бяха временно преустановени във връзка с обявеното извънредно положение и влошена епидемична обстановка през м. март 2020 г.

Направено е преструктуриране на проектните дейности и графика на изпълнението им. Предоставена е възможност за работа и във виртуална среда. Добрата новина е, че повече ученици и преподаватели ще могат да се включат в реализирането им. Скоро очаквайте повече подробности.

IN.S.I.E.ME.

Изкуството, което разказва истории

От 8 до 10 ноември 2019 г. хуманитарните паралелки от 125-о училище бяха на лагер-школа в гр. Троян, която по традиция бе съвместна с нашите партньори по Национална програма „Иновации в действие“ от Национална Априловска гимназия, гр. Габрово. Участваха 105 ученици и 9 преподаватели.

Учениците се обучаваха и състезаваха в 15 смесени отбора, като във всеки от тях присъстваше представител на различен випуск. Създадоха се приятелства, интересни проекти и много творческа атмосфера. Различните типове обучения и игри по отбори дадоха невероятното усещането да си част от едно цяло, развиха уменията за екипна работа, а за преподавателите остана удовлетворението за това как справянето с предизвикателства от различно естество провокират творческата изява у учениците.

Част от програмата беше посещението на Орешака и Троянския манастир. Грънчарството безспорно е най-известния троянски занаят. Декорациите и формите са умело изчистени с времето, но римската традиционна глазура върху грънците се използва и до днес от троянските майстори – грънчари. Учениците имаха практикум при майстор – те седнаха и работиха на грънчарско колело, глазираха керамична чиния, правиха глинен отпечатък.

Част от обучението беше в Музеят на народните художествени занаяти и приложните изкуства в Троян. Той е уникален за страната ни и е единственият, в чиито експозиции в детайли са показани както занаятчийските изделия, така и инструментариумът, различните форми и функционалното предназначение на изделията и разнообразните техники за украса. Изключителен бе и балът, който имаше дрескод – елемент от народна носия. Всички се бяха подготвили старателно, а особено впечатляваща бе Вероника от 10 а клас, която беше облечена в 120-годишна носия, а Симона от Габрово носеше сватбените пендари, които от шест поколения се предават в рода им. Много танци, надпяване и надиграване имаше. Въпреки че съвременните деца все повече се откъсват от корените, нашите демонстрираха, че обучението в 125-о училище създава усещане за национална принадлежност, за сигурност и стабилност чрез традициите и обичаите.

Тази лагер-школа успя да осъществи хармонично преплитане на минало и настояще, на индивидуалност и екипност, и на творческо познание.


 

Този сайт използва "бисквитки", за да работи оптимално за Вас.
Повече информация Разбрах